Aanvulling op het boek

Wanneer je deze pagina bekijkt, heb je waarschijnlijk mijn boek gekocht. Bedankt!
In mijn boek staat 'de kennis van nu' oftewel de kennis die ik had op het moment dat ik het boek schreef. Het aantal mogelijkheden met saggar firing is groot en het is ondoenlijk om alles te willen vastleggen. 

Bovendien geeft het jou, als lezer en keramist, de ruimte om zelf nog het een en ander te ontdekken.
Toch ontdek ik soms zaken die ik graag wil delen. Daarnaast vind je hier ook verwijzingen naar boeken en websites met meer informatie over een bepaald onderwerp.

Herziene editie

Aan het begin van 2023 kwam een herziene versie van het boek uit. Hierin heb ik een aantal zaken toegelicht. De grootste verandering is echter de toevoeging van een hoofdstuk over 'Opnieuw stoken'. Hierin staat dat je het werk na de saggar firing opnieuw kunt stoken, bijvoorbeeld om het te glazuren. Hiernaast kan je het hoofdstuk downloaden.

H 6 Opnieuw stoken
PDF – 294,0 KB 110 downloads

Saggar

In mijn boek raad ik aan een saggar niet groter te maken dan 30 bij 30 cm en de oven gecontroleerd te laten afkoelen. Dat zal in de meeste gevallen het barsten van de saggar voorkomen.

Wil je echter toch met een grotere saggar werken en/of je kan de afkoeling niet sturen, dan zijn er nog een paar tips:
- Sluit de saggar niet helemaal af.
- Beperk de hoeveelheid brandbaar materiaal, zodat de temperatuur in de saggar niet te hoog oploopt.

Saggars van andere materialen 

Papieren saggar
Een papieren saggar maak je met papier en kleislib. Je bouwt hem in een vorm laag voor laag op.
Brenda McMahon werkt vaak met papieren saggars. 

Aluminium saggar
Aluminium saggars worden regelmatig gebruikt, maar altijd in een gasoven. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar je kan (Engelstalige) websites vinden met informatie.

Bloempot als saggar

Met een gewone bloempot (rechtsboven) als saggar kreeg ik geen resultaten, maar met een bloempot met een dikkere wand (rechtsonder) ging dat wel goed.
Het gaatje zit aan de onderkant, dus zet hem op een triangel zodat er zuurstof in kan. Ook deze heb ik langzaam laten afkoelen na de stook.

Terra sigillata

Maak je je terra sigillata zelf? Dan houd je een deel van de ball clay over. Ik vind het zonde om dat weg te gooien, dus ik heb gezocht naar een recept voor gietklei en heb dat uitgeprobeerd. Dat gaat heel goed. Omdat er toch altijd wat dolaflux in blijft zitten, vermeng ik deze gietklei met mijn 'gewone' gietklei (Sibelco). Ongeveer 1 op 3.
Werkwijze
Laat het restant van de ball clay een tijdje staan in een afgesloten container zodat hij niet uitdroogt. Je kan dan na een paar dagen de rest van het water en de dolaflux er af gieten.

Laat daarna de ball clay helemaal drogen (bijvoorbeeld op gips).
Gebruik dit recept om gietklei of een engobe te maken:
300 gram ball clay (droge restant van de terra sigillata)
200 gram kaolien
140 gram kwarts
100 gram kali veldspaat
360 gram water

Ik heb het recept afgeleid van een recept op deze pagina. Probeer wat uit en pas eventueel aan. Ik heb de dolaflux eruit gelaten, omdat er nog genoeg restanten in de ball clay zitten.